Intervju med Tommy i SVT, Rapport

Tommy intervjuades i Rapport angående regeringsbildningen och arbetsrätten.

Nedan är en artikel baserad på den fullständiga intervjun.

Läs SVT:s artikel här;

Expert: Märkligt att arbetsrätten bromsar regeringsbildningen

Publicerad 

Arbetsrätten har blivit en laddad fråga i regeringsförhandlingarna där Centerpartiet och Socialdemokraterna står ideologiskt långt ifrån varandra. Men frågan har fått alltför stora proportioner anser arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.
– Det är svårbegripligt. Egentligen finns det stort politiskt konsensus kring arbetsrätten, säger Tommy Iseskog.

Arbetsrätten är en omfattande lagstiftning där de flesta partier är överens om det mesta. Den stora stötestenen handlar egentligen om en del av LAS, lagen om anställningsskydd, där det finns olika uppfattningar om turordningsreglerna. Centerpartiet vill se fler undantag från turordningsreglerna vilket är helt otänkbart för arbetarrörelsen.

Men Tommy Iseskog menar att debatten är osaklig. De ideologiska skillnaderna är betydligt större än de praktiska.

-Frågan borde kunna skruvas ner till en överenskommelse om att se över behoven av att modernisera turordningsreglerna, säger Tommy Iseskog.

– Det låter naturligtvis tråkigt att säga att man behöver tillsätta en utredning, men det är precis vad man behöver göra, fortsätter Iseskog.

Överdrivna reaktioner

I en intervju i Dagens Nyheter sade visserligen Stefan Löfven att han delar Centerpartiets uppfattning om att man behöver göra något åt arbetsrätten, men den kommentaren fick LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att gå i taket.

”Om det inte går att hitta en kompromiss utan marknadshyror och slopade LAS-regler är det bättre att strunta i ett samarbete. Då är det bättre med ett extraval”, sade Thorwaldsson i en intervju med SVT Nyheter strax före jul.

– Det är överdrivet. Jag tycker att alla som har reagerat har överreagerat, säger Tommy Iseskog.

Märkligt om förhandlingarna strandar

Tommy Iseskog tycker att det är överdrivet av Centerpartiet att lämna förhandlingsbordet för att man inte får igenom ett löfte om ändrade turordningsregler och från arbetarrörelsens håll är det överdrivet att tala om slopade LAS-regler. Det handlar om en eventuell reformering av turordningsreglerna, inte ett avskaffande av hela arbetsrätten, vilket det kan låta som i debatten menar Tommy Iseskog.

Tommy Iseskogs uppfattning att arbetsrätten inte behöver vara en stoppkloss i förhandlingarna får medhåll av ekonomiprofessor Lars Calmfors och nationalekonomen Per Skedinger i en artikel i Dagens Industri. Calmfors och Skedinger pekar på flera möjligheter till kompromisser. Till exempel skulle en uppluckrad turordning i utbyte mot mer pengar till omställning vara en möjlig väg framåt.

– Det kan vara så att en utredning kommer fram till att det finns ett behov av en modernisering av turordningsreglerna men det kommer ändå inte att handla om några stora förändringar. Det är jag övertygad om, säger Tommy Iseskog.

– Det här ska inte vara en fråga som sätter käppar i hjulet för en regeringsbildning menar du?

– Nej, det vore mycket märkligt om det skulle vara så, säger Tommy Iseskog.  ”