Årets Personaljuridik är här – två kilo arbetsrätt!

Många timmar läggs varje år på att uppdatera boken Personaljuridik. Jobbet påbörjas i början av maj. Tommy som författare gör sina ändringar för hand, noterna skriver han in i en bok från förra året som ”slaktas” och den nya texten skriver han för hand, sida för sida.  Anna Lööv tar vid och skriver in texterna digitalt. Noterna kopieras så det alltid finns en kopia kvar hos Tommy. Härligheten går iväg till Norstedts och redaktören Maria Nilsson tar emot. Hon och sättaren Björn jobbar intensiva dagar och nätter i juni och i juli. De lägger in de nya texterna, ändringarna och ändrar detaljer i det digitala dokument som är bokfilen. Manuset skickas fram och tillbaka, ofta med bud, och ändringar, fel som uppstår, fel som rättas till granskas och rättas och manuset blir mer och mer färdigt. I år var det 1590 ändringar!! När manuset äntligen är klart är det dock en del som återstår – nämligen sakordsregistret. Vilket jobb… det är ca 3000 sakord som ska hamna på rätt plats med rätt sidhänvisningar. Det är nog en av få gånger som Tommy behöver jobba i fred, annars kan man störa honom ganska obehindrat. Manuset var färdigt att skicka till tryckeriet den 10 juli. Personaljuridik blir tjockare och tjockare för varje år, den är nu på 1282 sidor, och det börjar bli ett problem. Ev kan man välja ett tunnare papper, men det får inte bli för tunt så att bokstäverna lyser igenom till andra sidan. Den väger nu över två kilo – två kilo arbetsrätt!

Ingen bok utan omslag. I år blev vi så betagna av strålande vackra Rhododendronbuskar. Den färgen blev inspiration till årets omslag. (Allt kan fungera som inspiration, bara färgerna är härliga. Omslag har inspirerats av badrumsmatta, filt och en ljuvlig grön plychsoffa till Jamaicansk hotellfasad, frukt, hav och solnedgångar. Det mest speciella och viktigaste omslaget är inspirerat av och symboliserar Franska flaggan. Det året, 2016, hamnade vi mitt i terrorattacken i Nice där 86 människor dödades och 434 skadades fysiskt. ”Mot våld, terror och hat och för medmänsklighet, brödra- och systerskap och kärlek!”) Det fick bli ett blankt, hårt omslag även i år. Färg på kapitälband (det vävda tyget i boken) är också viktigt och gör mycket för helhetsintrycket av boken. I år kom Maria med förslaget att vi skulle välja ett med orange i – det blev jättesnyggt i kontrast mot den Rhododendronlila färgen. En formgivare gör förslag på omslag utifrån önskemål och det är alltid lika spännande när mejlet kommer med förslag kommer från Maria!

Ännu mer spännande är det när den tryckta boken anländer, med sitt kapitälband, sin blanka pärm och sina fina sidor och vackra typsnitt. Och nu är den här – 34 upplagan av Personaljuridik!

Ylva Telander